Benförankrad hörapparat – ett sätt
Posted on: juni 24, 2016, by : Hörapparater
benförankrad hörapparat med inneröra

Höra med benförankrad hörapparat

Benförankrad hörapparat gör att snäckan rör på sig och sedan skapar rörelse i skallbenet. Hörapparaten sätts alltså på skallbenet. Hörapparaten gör om ljudvågorna till vibrationer som sedan skickas in i snäckan trots att trumhinnan och hörselbenet är totalt skadade. Det är bra att veta att det räcker med ena sidan, alltså inte båda.

Höra utan benförankrad hörapparat

Utan benförankrad hörapparat kan ljudet beskrivas så här; ljudet går oftast genom luft på trumhinna och vidare mot hörselben som börjar vibrera. Detta ben är sammanlänkade med det intre örat. Det är hörselbenet som skapar rörelse i snäckan som sedan göra tt håret skickar elpulser till hörselområdet i hjärnan, som sedan omvandlar detta till ljud.

Det finns olika sätt att sätta fast hörapparaten

  1. Vanligast är att sätta in en skruv i skallbenet bakom örat. Den är gjord av speciellt material och går ut genom huden där man kan sätta på och ta av hörapparaten.
  2. Ett annat alternativ är magnetiska plattor, som lätt fäster fast hörapparaten genom huden.
  3. En tredje variant är att man helt opererar in hörapparaterna.

Benförankrad hörapparat beroende på situation

Är man tex missbildad hörselgång eller ofta återkommande öroninfektioner kan detta med benförankrad hörapparat vara ett bra alternativ.

Fungerar snäckan bra men hörselbenet och skallbenet är skadat är denna metod bra att tillgå.

Denna metod är också bra då ett öra saknar hörsel för då uppfattar man att man har hörsel på båda öronen.

Det kan vara fult med en spik bakom öret som går ut. Det kan bli infektioner. Man har svårt att passera vid tex passkontroller.

%d bloggare gillar detta: